ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1933 από Πόντιους πρόσφυγες εγκατεστημένους στη Θεσσαλονίκη.

Αριθμεί σήμερα περίπου 6.500 μέλη.

Από την ίδρυσή της η Εύξεινος Λέσχη ανέπτυξε συνεχή και αδιάλειπτη δραστηριότητα για την επίτευξη των σκοπών της.

Κατά τομείς η δραστηριότητα αυτή είναι η εξής:


Πνευματικός τομέας

Στη μεγάλη ιδιόκτητη αίθουσα πνευματικών εκδηλώσεων της Λέσχης (ένας από τους ωραιότερους χώρους στην παραλία Θεσσαλονίκης, γωνία Αριστοτέλους και Λεωφόρου Νίκης 13, 2ος όροφος γίνονται τακτικά διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες. Οι διαλέξεις αυτές αποτελούν σημαντικά πνευματικά γεγονότα για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τον Απρίλιο του 1993 η Εύξεινος Λέσχη διοργάνωσε επιστημονικό Συνέδριο (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ) στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες παγκοσμίου κύρους, μεταξύ των οποίων οι Nikolas G.L. Hammond, καθηγητής του Cambridge και Bristol και Πολυχρόνης Ενεπεκίδης ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Βιέννης.

Το 1990 ιδρύει το πρώτο σχολείο εκμάθησης της Νέας Ελληνικής γλώσσας για τους "παλιννοστούντες" αδελφούς μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση σε ιδιόκτητες αίθουσες του συλλόγου και με δασκάλους μέλη, που αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν. Την περίοδο 1992 - 1994 το σχολείο αυτό επιδοτήθηκε από τα κοινοτικά προγράμματα, τη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο σύλλογός μας θεμελιώνει το 1983 το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πόντου _Μικράς Ασίας σε οικόπεδο επί των οδών Κύπρου και Ανδριανουπόλεως στην Καλαμαριά - οικόπεδο που αγοράστηκε από την Πολιτεία. Η τελευταία δόση που καταβλήθηκε ανέρχονταν στο ύψος των 6.000.000 δρχ. Από υπόλοιπο κυρίως τόκων. Προηγούμενες διοικήσεις κατόρθωσαν, παρά τα τεράστια έξοδα για την υποδοχή και φιλοξενία των "παλιννοστούντων", να κτίσουν το σκελετό (μπετά) των πέντε ορόφων του Μουσείου και στη συνέχεια η Πολιτεία να το αποπερατώσει. Από το 1996 χρησιμοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας ως κέντρο υποδοχής των παλιννοστούντων. Ένας από τους κύριους στόχους της σημερινής διοίκησης είναι η απόδοση του κτιρίου στην Εύξεινο Λέσχη και η χρησιμοποίησή του ως Μουσείου και Κέντρου Ιστορικών Μελετών.


Eθνικοθρησκευτικός τομέας

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι στους κόλπους της Ευξείνου Λέσχης γεννήθηκε η ιδέα της ανιστορήσης των Ιερών Μονών του Πόντου, Παναγίας Σουμελά, Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος. Οι ιδρυτές αυτών των Μοναστηριών ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη της Ευξείνου Λέσχης, που με την ενθάρρυνση και την προτροπή της οργανώθηκαν αυτοτελώς και πάντοτε με την ενεργό και αδιάλειπτο συμπαράσταση της Ευξείνου Λέσχης, υλοποίησαν αυτή την ιδέα, ανιστορώντας τα Ιερά μας Μοναστήρια, τα μεγαλύτερα σεβάσματα των Ποντίων, στην Καστανιά Βεροίας, στο Ροδοχώρι Νάουσας και στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης.

Η Εύξεινος Λέσχη ως σωματείο εκ προορισμού ταυτισμένο με την παράδοση, τίμησε την προσφορά του δασκάλου και ιερέα στον Πόντο με το Μνημείο τους (γλυπτική σύνθεση μεγάλων διαστάσεων του ποντίου καλλιτέχνη Ευθυμίου Καλευρά) που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Επίσης, εντοίχισε αναμνηστική πλάκα στη θέση όπου βρισκόταν το σπίτι που άφησε την τελευταία του πνοή ο εθνεργέτης Αλέξανδρος Υψηλάντης, γόνος της μεγάλης οικογένειας των Υψηλαντών που καταγόταν από το Υψήλ - Υψηλή - της Τραπεζούντας.

Το 2003 συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που η Εύξεινος Λέσχη απέκτησε νομική υπόσταση. Το γεγονός θα γιορτάσει πανηγυρικά, με πολυποίκιλες πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στην πραγματικότητα η Εύξεινος Λέσχη ιδρύθηκε ατύπως το έτος 1925 και αποτελεί συνέχεια του Εθνικού εν Βατούμ της Ρωσίας Συμβουλίου των Ποντίων, που ανέπτυξε μεγάλη εθνική δραστηριότητα στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας του Πόντου και της ένωσής του με τη μητέρα Πατρίδα. Οι αγώνες τότε δεν τελεσφόρησαν, δυστυχώς, και οι μεγάλες ελπίδες έγιναν μέρος των ερειπίων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Εκδρομικό
Οι εκδρομές έχουν χαρακτήρα προσκυνήματος στον Πόντο, όπου η Εύξεινος Λέσχη οργανώνει τακτικά εκδρομές....
Βρείτε μας στο χάρτη
Διεύθυνση
Λεωφόρος Νίκης 13
546 23 ,Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 277.315, 2310 277.315 και 2310 241.753, 2310 241.753
Fax: 2310 279.173
E-mail: info@efxinos.gr