Λίστα Επικοινωνίας

Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητές μας.


Ανακοινώσεις
 • Ανακοίνωση Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2020 -  Πρόγραμμα διαλέξεων Λαϊκού Πανεπιστημίου

 • Ανακοίνωση Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2020 -  Πρόγραμμα διαλέξεων Λαϊκού Πανεπιστημίου

 • Υπενθύμιση - Ανακοίνωση Θεσσαλονίκη 29-09-2020 για το 
  πρόγραμμα «αναβίωσης» του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου»
 • Θεσσαλονίκη 17-09-2020 Αποστολή φύλλου αριθ. 2 εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ " της Ευξείνου Λέσχης
 • Ανακοίνωση 4 Σεπτεμβρίου 2020 - «60 χρόνια πίσω...Η ζωή της Ευξείνου Λέσχης μέσα από τις στήλες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης». 
 • Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2020
  A N A K O I N Ω Σ Η
  Προς τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης
  και άρθρο με τίτλο «H, μετά έναν αιώνα, επιστροφή του Σταυρού των Ποντίων»
 • 12 Αυγούστου 2020.  Για την επέτειο μνήμης και την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στον Θεοφύλακτο Θεοφύλακτο,

   η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης εκδίδει την παρακάτω ανακοίνωση

 • 29 Ιουλίου 2020. Για την επέτειο μνήμης και την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στον Λεωνίδα Ιασονίδη, 

  η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης εκδίδει την παρακάτω ανακοίνωση:

  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14-07-2020 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 • Προς τα μέλη και τους φίλους

  της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (25-04-2020)

 • Εκδηλώσεις μνήμης Δευτέρα 19 Μαίου 2014

Ανακοινώσεις

Προς

τα μέλη και τους φίλους της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

 

Αγαπητά μας μέλη,

Φίλες και Φίλοι,

 

Σχετικά με τις διαλέξεις-μαθήματα του «Λαϊκού Πανεπιστημίου», σας ενημερώνουμε ότι, μετά την ολοκλήρωση  των 7 διαλέξεων της πρώτης θεματικής ενότητας («ΙΣΤΟΡΙΑ»), θα ξεκινήσουν οι διαλέξεις της δεύτερης θεματικής ενότητας («ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ»), σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, με θέμα : «Ποντιακή διάλεκτος: βασικά χαρακτηριστικά και η αναγκαιότητα διάσωσής της». Εισηγητής Δρ Αντώνης Παυλίδης, Ιστορικός – Κοινωνιολόγος .

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, με θέμα : « Πτυχές της γραμματικής της ποντιακής: πηγές και έρευνα πεδίου». Εισηγήτρια Ανθή Ρεβυθιάδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, με θέματα:

1) «Η ποντιακή διάλεκτος: χρήση και χρησιμότητά της στην εκπαίδευση για την επίτευξη παιδαγωγικών και διδακτικών σκοπών και στόχων». Εισηγήτρια Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, Φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική της γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου.

2) «Ποντιακή διάλεκτος στον 21ο αιώνα. Μιά συγχρονική θεώρηση». Εισηγήτρια Αναστασία    Μαχαιρίδου, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος -Εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00 με θέματα:

1) «Γλώσσα και ταυτότητα: Ο Ποντιακός Ελληνισμός», εισηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης , Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ.

2) «Η αξιοποίηση της Ποντιακής, ως γλωσσικής ποικιλίας, στη διδακτική του μαθήματος της γλώσσας». Εισηγήτρια Αικατερίνη Γεωργιάδου, Φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική των διαλέκτων.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτή τη θεματική ενότητα, θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, το αργότερο, να το γνωστοποιήσουν στη γραμματεία της Ευξείνου Λέσχης, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (στο e-mail info@efxinos.gr), αποστέλλοντας απαραιτήτως και τα στοιχεία τους : ονοματεπώνυμο – ιδιότητα – ταχ. διεύθυνση – e-mail – τηλέφωνο).

Σε όσους θα έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα αποστέλλεται e-mail, την ημέρα που θα πραγματοποιείται η διάλεξη-μάθημα, με το οποίο θα ενημερώνονται για τον τρόπο διαδικτυακής παρακολούθησης (αδαπάνως).

Σημείωση : Τη δήλωση συμμετοχής, κατά τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να αποστείλουν όσοι είχαν κάνει αρχική δήλωση ότι επιθυμούν να παρακολουθήσουν όλες τις θεματικές ενότητες.

 

Να έχετε όλες/όλοι την υγεία σας, εσείς και οι οικογένειές σας.

 

                                                 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                          ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ                                   ΑΝΑΤΟΛΗ  ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ


A N A K O I N Ω Σ Η

 

Προς

τα μέλη και τους φίλους της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

 

Αγαπητά μας μέλη,

Φίλες και Φίλοι,

 

Σε συνέχεια της τελευταίας μας ανακοίνωσης (2/10), σχετικά με την αναβίωση του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου», σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Α. Οι διαλέξεις-μαθήματα θα γίνουν κατά τις παρακάτω θεματικές ενότητες και στους, αντίστοιχα, αναφερόμενους μήνες,

1. ΙΣΤΟΡΙΑ ( Οκτώβριος-Νοέμβριος 2020)

2. ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ  (Δεκέμβριος 2020)

3. ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  (Ιανουάριος 2021)

4. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ( Φεβρουάριος 2021)

5. ΠΑΙΔΕΙΑ ( Μάρτιος 2021)

6. ΙΑΤΡΙΚΗ  ( Απρίλιος 2021)

7. ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ  ( Μάιος 2021)

Β. Οι διαλέξεις-μαθήματα της πρώτης θεματικής ενότητας («ΙΣΤΟΡΙΑ») θα γίνουν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα « Σάββας, Περικλής και Σοφοκλής Τριανταφυλλίδης. Τρεις γενιές προσφοράς». Εισηγητής κ. Κώστας Φωτιάδης, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.

Δευτέρα  19 Οκτωβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα «Η παρουσία των Ρωμαιοκαθολικών στον Πόντο». Εισηγητής κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, Επιστ. Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ.

 

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου , δεν θα πραγματοποιηθεί διάλεξη

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα «Οι πολιτικές δυνάμεις και το Ποντιακό Ζήτημα (1917-2020)». Εισηγητής κ. Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Λόγοι ασφάλειάς της ή προμελετημένο σχέδιο;».                                      Εισηγητής κ. Σπυρίδων Σφέτας, Καθηγητής Ιστορίας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα « Μακεδονία και Προσφυγικός Ελληνισμός (1913-1930). Η περίπτωση των προσφύγων της Θεσσαλονίκης». Εισηγητής κ. Στάθης Πελαγίδης, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα « Η Δημοκρατία του Πόντου». Εισηγητής                         κ. Ευριπίδης Γεωργανόπουλος, Δρ. Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με θέμα « Οι Μεγάλοι Κομνηνοί της Τραπεζούντας και οι Βαγρατίδες της Ιβηρίας (Γεωργίας) 13ος – 15ος αιώνας». Εισηγήτρια Κυρία Λίνα Ποζίδου, Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σημείωση : έγκαιρα, με νέες ανακοινώσεις μας, θα ενημερώνεστε για το πρόγραμμα και των επόμενων θεματικών ενοτήτων.

Γ.  Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την πρώτη θεματική ενότητα, θα πρέπει                              μέχρι το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, το αργότερο, να το γνωστοποιήσουν στη γραμματεία της Ευξείνου Λέσχης, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ( στο e-mail  info@efxinos.gr ) ή τηλεφωνικά (τηλ. γραμματείας 2310-277315), αποστέλλοντας απαραιτήτως και τα στοιχεία τους : Ονοματεπώνυμο – Ιδιότητα – Ταχ. Διεύθυνση – E-mail – τηλέφωνο).

Δ. Σε όσους θα έχουν δηλώσει συμμετοχή στη θεματική ενότητα, θα αποστέλλεται e-mail, την ημέρα που θα πραγματοποιείται η διάλεξη-μάθημα, με το οποίο θα ενημερώνονται για τον τρόπο διαδικτυακής παρακολούθησης (αδαπάνως).

Να έχετε όλες/όλοι την υγεία σας, εσείς και οι οικογένειές σας.

 

                                                 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                          ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ                                   ΑΝΑΤΟΛΗ  ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ

Υ Π Ε Ν Θ Υ Μ Ι Σ Η

Αγαπητά μας μέλη, Φίλες και Φίλοι

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι, αύριο, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 7.15 μ.μ., θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε, διαδικτυακά, την παρουσίαση του προγράμματος «αναβίωσης» του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου», που λειτούργησε για πρώτη φορά στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, το 1936, με εμπνευστή τον αείμνηστο Θεοφύλακτο Θεοφύλακτο,  κάνοντας κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/_AE5CoXBd_c

Κατά την παρουσίαση, θα γίνει αναφορά στο σκεπτικό της απόφασής μας για επαναλειτουργία του θεσμού, στον ετήσιο προγραμματισμό των διαδικτυακών διαλέξεων (από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι και τον Μάιο 2021), στις επιμέρους θεματικές ενότητες, στον τρόπο παρακολούθησης των διαλέξεων από τα μέλη και τους φίλους του Σωματείου μας, καθώς και σε όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του προγράμματος.

Ευχόμαστε να έχετε όλες/όλοι υγεία, εσείς και οι οικογένειές σας.

 

Με φιλικούς πατριωτικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      ΓΙΩΡΓΟΣ  ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ                                             ΑΝΑΤΟΛΗ  ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ

Θεσσαλονίκη 17-09-2020 Αποστολή φύλλου αριθ. 2 εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ " της Ευξείνου Λέσχης


Προς τα μέλη και τους φίλους

της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

 

Αγαπητά μας μέλη,

Φίλες και Φίλοι,

 

Σε συνέχεια της από 4/9 ανακοίνωσης και της αποστολής του πρώτου φύλλου της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" της Ευξείνου Λέσχης (μηνός Ιουνίου 1960), σας αποστέλλουμε το φύλλο αριθ. 2 (μηνός Ιουλίου 1960).

 ΤΟ_ΒΗΜΑ_ΦΥΛΛΟ_1_ΙΟΥΝΙΟΣ_1960.pdf

Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέρον το περιεχόμενο και αυτού του φύλλου.

 

Όπως σας ενημερώσαμε με την πρώτη ανακοίνωση, θα ακολουθήσει η αποστολή και των επόμενων φύλλων της εφημερίδας, όπου αποτυπώνεται η ζωή και η δράση του Σωματείου μας, 60 χρόνια πριν...

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ                   ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ

        Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2020

 

A N A K O I N Ω Σ Η

 

Προς

τα μέλη και τους φίλους της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

 

Αγαπητά μας μέλη,

Φίλες και Φίλοι,

 

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας μας μαζί σας, με τη σημερινή ανακοίνωση εγκαινιάζουμε έναν κύκλο τακτικών μηνιαίων «ανακοινώσεων», υπό τον τίτλο «60 χρόνια πίσω...Η ζωή της Ευξείνου Λέσχης μέσα από τις στήλες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης».

Πιό συγκεκριμένα, από τον προσεχή Νοέμβριο, κάθε μήνα θα σας αποστέλλουμε φωτοτυπημένο αντίγραφο του φύλλου της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης» του αντίστοιχου μήνα του 1960 (πρώτου χρόνου έκδοσης), 1961 κ.ο.κ. Από την ανάγνωση του περιεχομένου κάθε φύλλου θα αναδεικνύονται πολλά στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του Σωματείου μας, 60 ολόκληρα χρόνια πριν...Ενδιαφέροντα άρθρα, ανακοινώσεις, επιστολές, ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, διηγήματα, ποιήματα κλπ., όπου αποτυπώνονται οι σημαντικές δράσεις της Ευξείνου Λέσχης, την εποχή εκείνη. Αναδεικνύεται, επίσης, η εθνική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της, καθώς και οι οραματισμοί των ανθρώπων της.

Εντός των μηνών  Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, θα σας αποστείλουμε τα 5 πρώτα φύλλα, δηλαδή των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 1960.

Η απόφαση για την έκδοση εφημερίδας ελήφθη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 9/10/1959. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από το αντίστοιχο πρακτικό (βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων Δ.Σ.).


 Σας αποστέλλουμε (κλικ πιο κάτω) το πρώτο φύλλο (αριθ. 1, Ιούνιος 1960)


ΤΟ_ΒΗΜΑ_ΦΥΛΛΟ_1_ΙΟΥΝΙΟΣ_1960.pdf

Αγαπητά μας μέλη,

Φίλες και Φίλοι,

 

Ελπίζουμε πως σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της ταξινόμησης-καταλογογράφησης όλων των βιβλίων της Βιβλιοθήκης μας και, συγχρόνως, να σας ενημερώνουμε για τον τρόπο ελεύθερης πρόσβασης στο περιεχόμενό της, από κάθε ενδιαφερόμενο, μέσα από την υπό κατασκευή νέα ιστοσελίδα μας, καθώς και τη λειτουργία «αναγνωστηρίου» στο εντευκτήριό μας.

 

Ευχόμαστε υγεία σε σας και στις οικογένειές σας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Η  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΓΙΩΡΓΟΣ  ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ              ΑΝΑΤΟΛΗ  ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ

Εκδρομικό
Οι εκδρομές έχουν χαρακτήρα προσκυνήματος στον Πόντο, όπου η Εύξεινος Λέσχη οργανώνει τακτικά εκδρομές....
Βρείτε μας στο χάρτη
Διεύθυνση
Λεωφόρος Νίκης 13
546 23 ,Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 277.315, 2310 277.315 και 2310 241.753, 2310 241.753
Fax: 2310 279.173
E-mail: info@efxinos.gr