Λίστα Επικοινωνίας

Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητές μας.


Ανακοινώσεις
 • Ανακοίνωση Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2020 -  Πρόγραμμα διαλέξεων Λαϊκού Πανεπιστημίου

 • Ανακοίνωση Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2020 -  Πρόγραμμα διαλέξεων Λαϊκού Πανεπιστημίου

 • Υπενθύμιση - Ανακοίνωση Θεσσαλονίκη 29-09-2020 για το 
  πρόγραμμα «αναβίωσης» του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου»
 • Θεσσαλονίκη 17-09-2020 Αποστολή φύλλου αριθ. 2 εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ " της Ευξείνου Λέσχης
 • Ανακοίνωση 4 Σεπτεμβρίου 2020 - «60 χρόνια πίσω...Η ζωή της Ευξείνου Λέσχης μέσα από τις στήλες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης». 
 • Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2020
  A N A K O I N Ω Σ Η
  Προς τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης
  και άρθρο με τίτλο «H, μετά έναν αιώνα, επιστροφή του Σταυρού των Ποντίων»
 • 12 Αυγούστου 2020.  Για την επέτειο μνήμης και την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στον Θεοφύλακτο Θεοφύλακτο,

   η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης εκδίδει την παρακάτω ανακοίνωση

 • 29 Ιουλίου 2020. Για την επέτειο μνήμης και την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στον Λεωνίδα Ιασονίδη, 

  η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης εκδίδει την παρακάτω ανακοίνωση:

  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14-07-2020 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 • Προς τα μέλη και τους φίλους

  της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (25-04-2020)

 • Εκδηλώσεις μνήμης Δευτέρα 19 Μαίου 2014

Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2020
A N A K O I N Ω Σ Η
Προς τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης
και άρθρο με τίτλο «H, μετά έναν αιώνα, επιστροφή του Σταυρού των Ποντίων»

Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2020

 

 

A N A K O I N Ω Σ Η

 

Προς

τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

 

Αγαπητά μας μέλη,

Κυρίες και Κύριοι,

Ευχόμαστε σε όλες/όλους σας να έχετε υγεία, εσείς και οι οικογένειές σας.

Λόγω της πανδημίας του COVID-19, βιώνουμε μία περίοδο πρωτόγνωρη, με ποικίλες ανατροπές σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής. Προφανώς, όπως και για κάθε σύλλογο, σωματείο κλπ., έχει επηρεαστεί σημαντικά η λειτουργία και δράση και της Ευξείνου Λέσχης. Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, που εξακολουθούν να ισχύουν, δεν μας επιτρέπουν, προς το παρόν, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα δημόσιων εκδηλώσεων που είχαμε σχεδιάσει. Κρίνουμε, όμως, πως είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε ζωντανή τη μεταξύ μας επικοινωνία, με όποιον τρόπο κάθε φορά είναι πρόσφορος. Στην προσπάθειά μας αυτή, η οποία ξεκίνησε (με ανακοινώσεις, ενημέρωση κλπ.) και θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα με την πορεία της πανδημίας, ως ένα εναλλακτικό μέσο επικοινωνίας και επαφής με τα μέλη μας, σας αποστέλλουμε το άρθρο με τίτλο «H, μετά έναν αιώνα, επιστροφή του Σταυρού των Ποντίων» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», της Κυριακής 23/8, το οποίο αναφέρεται στον ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη (κατά κόσμον Ιωάννη Τσαφταρίδη). Το άρθρο συνέγραψε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, με αφορμή την πρόσφατη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, στις 15 Αυγούστου, όπου ο Μητροπολίτης Ιωάννης συλλειτούργησε με τους Μητροπολίτες  Μαδύτου Στέφανο και  Σηλυβρίας Μάξιμο.

Παραθέτουμε το άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

https://www.kathimerini.gr/1093059/article/epikairothta/politikh/h-meta-enan-aiwna-epistrofh-toy-stayroy-twn-pontiwn

H, μετά έναν αιώνα, επιστροφή του Σταυρού των Ποντίων

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ


· ΤΙΚΕΤΕΣ:

Με το που ξεκίνησε, υπό έκτακτες ειδικές συνθήκες φέτος, η Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ο μητροπολίτης Ιωάννης ανέσυρε από το ράσο έναν ασημένιο σκαλιστό σταυρό και τον ακούμπησε στην Αγία Τράπεζα. Εναν αιώνα μετά τον ξεριζωμό ο σταυρός-κειμήλιο επέστρεφε και πάλι στην Τραπεζούντα, από όπου ξεκίνησε το 1922 το μεγάλο ταξίδι κρυμμένος κάτω από το ράσο του πατρός Δαμιανού, προπάππου του σημερινού δεσπότη Ζάμπιας, κατά κόσμον Ιωάννη Τσαφταρίδη.

Κομμάτι από τα «ιερά και όσια» του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας, ο «σταυρός των Ποντίων», «περιπλανιόταν» κοντά εκατό χρόνια ανάμεσα στη Ζάκυνθο, όπου η καραβιά αποβίβασε τον πατέρα Δαμιανό και τα δώδεκα παιδιά του, και τις ζούγκλες της Αφρικής στις οποίες ο δισέγγονός του Ιωάννης, με έδρα την Ζάμπια, έμελλε να κηρύσσει ως ιεραπόστολος τον λόγο του Θεού.

«Σε ένα ταξίδι με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο τον είχα παρακαλέσει να λειτουργήσω με την ευλογία του στην Παναγία Σουμελά. Για μένα ήταν ένα τάμα. Ηταν η επιθυμία του προπάππου μου όποιος από τους απόγονούς του γίνει παπάς να “λειτουργήσει”, έστω και για μία φορά στον Πόντο, με τον σταυρό που είχε φέρει από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μοζάμανικ της Τραπεζούντας. Ετσι, όταν φέτος μου είπε ότι θα τελέσω μαζί με τους μητροπολίτες Μαδύτου Στέφανο και Σηλυβρίας Μάξιμο, τη Θεία Λειτουργία ένιωσα ότι εκεί ψηλά θα “συνομιλήσω” με τις ψυχές των προγόνων μου. Κάπως έτσι αισθανόμαστε εμείς οι Πόντιοι όταν προσκυνάμε στη Σουμελά», αφηγήθηκε στην «Κ» ο Πόντιος ιερωμένος. Κάτω από το ράσο, όπως ο προπάππους του, αλλά με ακριβώς αντίθετη διαδρομή, ο μητροπολίτης Ιωάννης, μετέφερε το φορτισμένο συναισθηματικά κειμήλιο για να ευλογήσει με αυτό τους πιστούς.

Μόνο που τούτο τον Δεκαπενταύγουστο ήταν ελάχιστοι οι Πόντιοι, χριστιανοί ορθόδοξοι, που σκαρφάλωσαν στη «Σουμελά» για να αποτίσουν φόρο τιμής στην «Ιερουσαλήμ της φυλής» και σχεδόν κανένας από την Ελλάδα, από όπου, προτού κλείσει το 2015 για επισκευές, στη μονή συνέρρεαν χιλιάδες προσκυνητές.

Μολυβένια «σύννεφα» κορωνοϊού, ελληνοτουρκικής έντασης και χριστιανικής θλίψης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, «σκέπαζαν» τώρα τις πλαγιές και τις χαράδρες με τα θεόρατα δένδρα και τους απόκρημνους βράχους, του ιστορικού Μελά, αποτρέποντας και μόνο την ιδέα στους Ποντίους του πλανήτη για ένα τέτοιο ταξίδι. «Είχαν έρθει κάποια μικρά γκρουπ από τη Γεωργία και τη Ρωσία και μερικοί Ρωμιοί από την Πόλη τους οποίους και μεταλάβαμε». Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά λόγω κορωνοϊού αλλά και γιατί οι επισκευές στον χώρο δεν έχουν ολοκληρωθεί και υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος. Οσοι μπήκαν στον χώρο, λίγο περισσότεροι από εκατό θα ήταν αυτοί που πήραν αντίδωρο, είχαν εφοδιαστεί με ειδικές άδειες από τις Αρχές. Χωρίς διαπίστευση δεν περνούσε κανείς.

Αλλά για τον μητροπολίτη Ιωάννη που κατέφτασε από την Αφρική για το οφειλόμενο χρέος στον προπάππου του και στις ψυχές των προγόνων του, λιγότερη σημασία είχε ο αριθμός των παρόντων. Ο νους του, όπως και κάθε Πόντιου που πραγματοποιεί το οφειλόμενο προσκύνημα στη Σουμελά, εν όσω ιερουργούσε, έτρεχε πίσω στους αιώνες, στο μεγαλείο του Πόντου, στις σφαγές, τη μεγάλη έξοδο του ελληνισμού – «Αϊλί εμάς και βάι εμάς η Ρωμανία πάρθεν...» και την προσδοκία ότι «η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο...». 

«Ετρεχαν δάκρυα στα μάτια μου χωρίς να ξέρω αν ήταν χαράς ή λύπης. Εκείνες τις στιγμές εγώ ήμουν “αλλού”. Ενιωθα να τριγυρίζουν στην πλαγιά οι φιγούρες των μαρτύρων του Πόντου, των ξεριζωμένων και κατατρεγμένων, του προπάππου μου. Οι ψυχές, τα λείψανα αγιασμένα, όλων αυτών συνάχθηκαν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και σε αυτή τη Λειτουργία ανέζησαν και στάθηκαν για να προσκυνήσουν τον Βασιλέα της Δόξης και την Παναγία Μητέρα Του. Γιατί σε κάθε Λειτουργία είμαστε όλοι μαζί, οι τωρινοί και οι αλλοτινοί, οι εγγύς και οι μεμακρυσμένοι, οι ζώντες και οι κεκοιμημένοι».

Οι τουρκικές αρχές, όπως μας είπε ο κ. Ιωάννης, υποδέχθηκαν με θέρμη τους τρεις αρχιερείς, τους διευκόλυναν στις μετακινήσεις τους και τους ξενάγησαν στα βυζαντινά χριστιανικά μνημεία της Τραπεζούντας. «Επισκεφθήκαμε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας την οποία έχουν μετατρέψει σε τέμενος, αλλά δεν έχουν καλύψει τις αγιογραφίες και τα βυζαντινά ψηφιδωτά, μας πήγαν στο γυναικείο μοναστήρι της Θεοσκεπάστου που βρίσκεται σε μια μεγάλη χαράδρα και λειτουργεί ως μουσείο έχοντας αναδείξει τις αγιογραφίες και στον ναό των Ταξιαρχών όπου συντηρούν τα ψηφιδωτά του 8ου αιώνα. Στον χώρο της μονής της Παναγίας έχουν αναδείξει τις αγιογραφίες άλλα οι εργασίες συνεχίζονται στον χώρο. Εμείς λειτουργήσαμε μπροστά στην εκκλησία γιατί μέσα γίνονται εργασίες». Εχει ο Θεός...


 

Ο Μητροπολίτης Ιωάννης, στη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα

(πηγή: εφημερίδα «Καθημερινή»)Φωτογραφία του π. Δαμιανού, προπάππου του Μητροπολίτη Ιωάννη.

 Στη φωτογραφία εικονίζεται και ο σταυρός – αφιέρωμα στη Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας

(πηγή: εφημερίδα «Καθημερινή»)

 

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στο μέλος μας κ. Ιωάννη Φωτιάδη, Αντιστράτηγο ε.α, π. Υπαρχηγό Ε.Φ. Κύπρου, για το ενδιαφέρον του να μας  ενημερώσει για τη δημοσίευση του άρθρου.

Με αφορμή τη δημοσίευση του άρθρου που τον αφορά, επικοινωνήσαμε με τον Μητροπολίτη Ιωάννη, ο οποίος μας ενημέρωσε αναλυτικά για το ιεραποστολικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Ζάμπιας, τονίζοντας παράλληλα την υπερηφάνειά του για την ποντιακή του καταγωγή. Εκ μέρους και όλων των μελών της Ευξείνου Λέσχης, του εκφράσαμε θερμά συγχαρητήρια, καθώς και την ικανοποίησή μας για την μέγιστη προσφορά ενός τόσο θερμού Πόντιου Ποιμενάρχη. Ακόμη, του δηλώσαμε τη συμπαράστασή μας στην ανάδειξη και υποστήριξη του επιτελούμενου έργου στη χώρα αυτή της Nότιας Αφρικής, από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, και τον προσκαλέσαμε σε μια συνάντηση με το Διοικητικό μας Συμβούλιο, με την πρώτη ευκαιρία επίσκεψής του στην πόλη μας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                    ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ                                           ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ

 

 

Εκδρομικό
Οι εκδρομές έχουν χαρακτήρα προσκυνήματος στον Πόντο, όπου η Εύξεινος Λέσχη οργανώνει τακτικά εκδρομές....
Βρείτε μας στο χάρτη
Διεύθυνση
Λεωφόρος Νίκης 13
546 23 ,Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 277.315, 2310 277.315 και 2310 241.753, 2310 241.753
Fax: 2310 279.173
E-mail: info@efxinos.gr