Στα ιστορικά μοναστήρια του Πόντου στο Βέρμιο, νέες και νέοι της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης


Από την παρουσίαση της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα efxinospontos.gr (28/3), Φόρης Πεταλίδης



Ένα ιστορικό προσκύνημα, εκπαιδευτική επίσκεψη στα ιστορικά μοναστήρια του Πόντου, στον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα ή Ζαβουλών, στην Παναγία Σουμελά και στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, πραγματοποίησαν νέες και νέοι του τμήματος νεολαίας της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, όπου ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους για τις συνθήκες που επέβαλαν την ίδρυσή τους στον Πόντο, αλλά και για την ανιστόρησή τους στην Ελλάδα, μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τον ερχομό των προσφύγων στοn ελλαδικό χώρο.

Η αποστολή των νέων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης ξεκίνησε νωρίς το πρωί από τη Θεσσαλονίκης και πρώτος σταθμός επίσκεψης ήταν η ανιστορηθείσα Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, που βρίσκεται στο όρος Βέρμιο, στο χωριό Άγιος Δημήτριος Κοζάνης.



Λίγο πριν από την άφιξη στον Άγιο Ιωάννη Βεζελώνα, έγινε μια μικρή στάση στον παρακείμενο Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, όπου στο περιφραγμένο πάρκο βρίσκονται ελάφια που ζουν ελεύθερα, τα οποία τα φροντίζουν κάτοικοι του χωριού Άγιος Δημήτριος.

Στον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα

Στον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα, την αποστολή των νέων περίμενε ο αντιπρόεδρος της ανιστορηθείσας Ιεράς Μονής Τριαντάφυλος Μεντεσίδης, ο οποίος τους ενημέρωσε για την ιστορία της Μονής στον Πόντο και για τις ενέργειες που έγιναν και το 1970 πραγματοποιήθηκε η ανέγερση στο όρος Βέρμιο, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Ευστάθιου Παναγιωτίδη και κατοίκων του χωριού, οι οποίοι έφεραν την εικόνα και δημιούργησαν με προσωπική εργασία το πρώτο διάστημα την Μονή.



Στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος

Η Ιερά Μονή, ιδρύθηκε στον Πόντο το 270 μ.Χ. και η ανιστόρησή της στον ελλαδικό χώρο, άρχισε το 1970 στο όρος Βέρμιο στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης. Οι υπεύθυνοι της Ιεράς Μονής προσέφεραν στους συμμετέχοντες ένα βιβλιαράκι με «Παρακλητικός Κανών – απολυτίκια – κοντάκια εις τον Τίμιον Πρόδρομον του Χριστού».

Στην Παναγία Σουμελά

Επόμενος σταθμός της αποστολής των νέων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ήταν η ανιστορηθείσα Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Βέρμιο.

Οι συμμετέχοντες της αποστολής ενημερώθηκαν εντός της Παναγίας Σουμελά, από τον Αντώνη Δάλλα διευθυντή της Παναγίας Σουμελά και τον Αρχιμανδρίτη της Παναγίας Σουμελά Χριστόδουλο Μετεντζίδη.



Ο Αντώνης Δάλλας και ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Μετεντζίδης στην ενημέρωση για την ιστορία της Μονής εντός της Παναγίας Σουμελά

Στους συμμετέχοντες της ενημέρωσης προσφέρθηκε ένα μικρό βιβλιαράκι της Παναγίας Σουμελά, του Παναγιώτη Γ. Τανιμανίδη και μία μικρή εικονίτσα από τη Σεπτή και Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά του Αλησμόνητου Πόντου.

Η εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, και την μετέφεραν στο θρονί της στον Πόντο στο όρος Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, το 386 μ.Χ και από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έχει ενθρονιστεί στη Νέα Μονή Παναγίας Σουμελά Βερμίου.



Εντός του Μουσείου Κειμηλίων της Ιεράς Μονής Παναγία Σουμελά οι, Νίκος Κοτανίδης, Παναγιώτα Νικολαΐδου, ο Αντώνης Δάλλας, ο Κώστας Ανθόπουλος και ο Θεοδόσης Κυριακίδης

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες της αποστολής μετέβησαν στον χώρο του Μουσείου Κειμηλίων της Ιεράς Μονής, όπου τους έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα κειμήλια που υπάρχουν στην Μονή, όχι μόνο της Παναγίας Σουμελά, αλλά και άλλα κειμήλια του ευρύτερου ποντιακού ελληνισμού.

Στον Άγιο Γεώργιος Περιστερώτα



Στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης των νέων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ήταν η ανιστορηθείσα Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στο όρος Πυργί στην περιοχή Γαλλίαινα της Ματσούκας, 30 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την Τραπεζούντα.

Στην ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο του Σωματερίου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» δρ. Θεοδόση Κυριακίδη, τόνισε πως οραματιστής και πρωτεργάτης της ιδέας ήταν ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κιαγχίδης όταν ιδρύθηκε το 1965 το σωματείο, και το 1968 ανιστορήθηκε η Ιερά Μονή σε μια ειδυλλιακή καταπράσινη τοποθεσία έκτασης 200 στρεμμάτων στο Ροδοχώρι, την οποία και παραχώρησαν οι κάτοικοι από την ιδιοκτησία τους. Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης, διετέλεσε επίσης και πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.



Στην ενημέρωσε συμμετείχε και ο Μιχάλης Καραβέλας, μέλος του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος ως νέος τότε του χορευτικού τμήματος είχε κουβαλήσει στον ώμο του την μαρμάρινη εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και με συγκίνηση θυμήθηκε εκείνες τις στιγμές της μεταφοράς από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου προς την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι της Νάουσας.



Η μαρμάρινη Ιερά Εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Στο τέλος της ενημερωτικής ξενάγησης ο πρόεδρος του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες μία μικρή εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και παρέδωσε στον έφορο νεολαίας του διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και ένα λάβαρο.



Ο Θεοδόσης Κυριακίδης και Κώστας Ανθόπουλος

Στο τέλος της ενημερωτικής ξενάγησης παρατέθηκε γεύμα στις νέες και τους νέους της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, στην ταβέρνα που βρίσκεται στο χώρο του ξενώνα, όπου άρχισε ένα γνήσιο παραδοσιακό μουχαπέτ’ με τη συνοδεία της λύρας του Γιάννη Μυλωνά.



Ο Γιάννης Μυλωνάς στη λύρα, στο παραδοσιακό ποντιακό γλέντι στο τέλος της ξενάγησης

Ο Κώστας Ανθόπουλος

Όπως μας είπε ο Κώστας Ανθόπουλος, έφορος νεολαίας της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική εκδρομή του Τμήματος Νεολαίας το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ύστερα από προτροπή και ενεργητική συμβολή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννη Αποστολίδη, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης, στην Ιερά Μονή Παναγιάς Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας και στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι της Νάουσας.

Την ευθύνη του συντονισμού και εποπτείας της όλης πρωτοβουλίας είχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Ανθόπουλος έφορος νεολαίας, ο Νικόλαος Κοτανίδης αναπληρωτής γραμματέας, ο Θεοδόσης Κυριακίδης Α’ αντιπρόεδρος και η Παναγιώτα Νικολαίδου υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων.

Η παραπάνω πρωτοβουλία είχε ως σκοπό την μορφωτική πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών της Νεολαίας και κυρίαρχα την ανάδειξη της σημασίας και της προσφοράς των Μονών της κοινωνικοπνευματικής ζωής τόσο στον Πόντο όσο και στην Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια αυτής της εκδρομής τα μέλη του τμήματος Νεολαίας της Λέσχης έγιναν δέκτες με βιωματικό τρόπο της πολιτιστικής παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού και σε αυτή τη προσπάθεια είχαν την συνδρομή στελεχών των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων των Μονών όπως, του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και ιδιαίτερα του Προέδρου του Θεοδόση Κυριακίδη, του προέδρου του Σωματείου Παναγία Σουμελά Γιώργου Τανιμανίδη και του Προέδρου του Σωματείου Άγιου Ιωάννη του Βαζελώνα Χαράλαμπου Καζαντσίδη και του Αντιπροέδρου Τριαντάφυλλου Μεντεσίδη.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδρομή αυτή συμμετείχε και το απερχόμενο και παλαιό στέλεχος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Μιχάλης Καραβέλας, όλα τα μέλη της προσωρινής επιτροπής της συντονιστικής επιτροπής του τμήματος Νεολαίας και νέες και νέοι του τμήματος νεολαίας.