Δόθηκαν οι τρεις υποτροφίες από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης του Ακαδημαϊκού έτους 2023 – 2024


Σε δύο υποψήφιους διδάκτορες, τον Χαράλαμπο Γάππα και τον Νικόλαο Μισολίδη και σε μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια, την Παρασκευή – Κυριακή Ξανθοπούλου, δόθηκαν οι υποτροφίες «Λίτσας και Ιωάννου Λαζαρίδη εις μνήμην Γεωργίου Πατσάκωφ», που προκήρυξε η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και συνοδεύονται από το ποσό των 3.000 ευρώ η κάθε μια, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του ιστορικού σωματείου στο κέντρο της πόλης το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου 2024.Οι υποτροφίες ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, μετά από την συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, σε συνέχεια της από 17.11.2023 προκήρυξης, με την ονομασία υποτροφίες «Λίτσας και Ιωάννου Λαζαρίδη εις μνήμην Γεωργίου Πατσάκωφ» για την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών, ποσού 3.000€ εκάστη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του, συγχαίρει θερμά τους επιλεγέντες φοιτητές και τους εύχεται καλή επιτυχία.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και Β’ αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, η επιτροπή η οποία αποτελούνταν από τον Θεοδόση Κυριακίδη επιστημονικό συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και Α’ αντιπρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και την Παναγιώτα Νικολαΐδου εκπαιδευτικό, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, είχε να διαλέξει ανάμεσα σε ισάξιες υποψηφιότητες και προβληματίστηκε πάρα πολύ για να επιλέξει τους τρεις, γιατί όλοι είχαν αυξημένα προσόντα, γεγονός που δείχνει την ποιότητα που παρέχουν τα κρατικά πανεπιστήμια στους φοιτητές μας.

Ο Χαράλαμπος ΓάππαςΤην βράβευση του πρώτου υποτρόφου Χαράλαμπου Γάππα, υποψήφιου διδάκτορα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας (University of North Carolina at Chapel Hill) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο οποίος υλοποιεί την εκπόνηση διδακτορικής εργασίας με θέμα «Η Μικρασιατική εκστρατεία. Το ελληνικό mandate. Μια σύγκριση με το γαλλικό στη Συρία και το βρετανικό στο Ιράκ», και αυτήν την περίοδο βρίσκεται στις ΗΠΑ, παρέλαβε η μητέρα του Λίντα Νόκα.

Την υποτροφία παρέδωσε ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για έναν νέο επιστήμονα, ο οποίος έχει να προσφέρει πολλά στον χώρο τα επόμενα χρόνια.

Ο Νικόλαος ΜισολίδηςΤην βράβευση του Νικόλαου Μισολίδη, υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την εκπόνηση διδακτορικής εργασίας με θέμα «Το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα. Επαναπατρισμός και Αποκατάσταση των Ελλήνων Εκτοπισμένων από τις χώρες του Άξονα», παρέλαβε ο ίδιος.

Την υποτροφία παρέδωσε ο Κώστας Αποστολίδης, επίτιμος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή – Κυριακή ΞανθοπούλουΤην βράβευση της Παρασκευής – Κυριακής Ξανθοπούλου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. για την εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας με θέμα «Η ορθόδοξη ελληνική κοινότητα Καβάλας στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα», παρέλαβε η ίδια.

Την υποτροφία παρέδωσε η Ανατολή Δημητριάδου, πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, με την οποία η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, έχει αδελφικές σχέσεις.Κείμενο και φωτογραφίες από την εφημεριδα ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ.